Δημοσκόπηση

Η ταυτότητα των αναγνωστών μας
 

Βιβλίο επισκεπτών

Αρχική σελίδα ΤΑΞΕΙΣ Ε΄ ΤΑΞΗ Ε1΄ ΤΑΞΗ Πρόγραμμα αγωγής υγείας Ε1 τάξης 2013-2014

Πρόγραμμα αγωγής υγείας Ε1 τάξης 2013-2014

α   Εκπόνηση προγράμματος αγωγής υγείας με θέμα ¨Νοσταλγικό ταξίδι στην Καππαδοκία¨ υλοποιείται το έτος 2013-2014 από την Ε1 τάξη με υπεύθυνη τη δασκάλα Μιστριώτη Ελευθερία - Δέσποινα.

   Μετά από εκτενή συζήτηση με τα παιδιά, αποφασίσαμε πως θα ασχοληθούμε σαν τάξη με την πολύπαθη περιοχή της Καππαδοκίας. Και τι δεν έχει να μας προσφέρει τούτο το κομμάτι της γης; Αγίους- μερικούς από τους οποίους συνανατάμε στο βιβλίο των Θρησκευτικών, σπουδαίες ιστορικές στιγμές, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την Βυζαντινή Ιστορία που διδάσκεται στην Ε΄Δημοτικού(ακρίτες, εικονομαχία και καταστροφή εικόνων, εμφάνιση και εγκατάσταση των Σελτζούκων Τούρκων στην περιοχή και άλλα πολλά).

   Από την άλλη είναι μια διαφορετική έκφραση του ελληνικού πολιτισμού σε μια περιοχή απομακρυσμένη από τον κυρίως ελλαδικό χώρο, αλλά με έντονη την προσπάθεια διατήρησης του ελληνικού στοιχείου! Οι δραστηριότητές μας ελπίζουμε να σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να γνωρίσετε λίγο καλύτερα την μαγεία τούτου του πονεμένου τόπου!!

                                                  Καλό σας ταξίδι!!!

Πιο συγκεκριμένα, ασχοληθήκαμε με τα εξής:  

1) Εκμάθηση παραδοσιακών χορών και τραγουδιών της Καππαδοκίας(παραδοσιακά κάλαντα περιοχών Καππαδοκίας και χοροί σχετικοί με τα Χριστούγεννα, όπως Αγιοβασιλιάτικος, χοροί με ιδιαίτερη σημασιολογία, όπως χαρμάν γερί, βαϊ καλενίν, τσοπανάρ, κόνιαλης, τεκ και άλλα ). Ιδιαίτερα σημαντική η συνδρομή της μουσικού μας, κ. Χαρά Λεοντάρη, καθώς θα ήταν αδύνατη η δημιουργία μιας τόσο όμορφης χορωδίας δίχως την υπομονή , την επιμονή και την όρεξη για ανακάλυψη νέων ακουσμάτων. 

2) Επίσκεψη, κατά το μήνα Ιανουάριο, στην Αδελφότητα Προκοπιέων Χαλκίδας "Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος" . Εκεί τα παιδιά, μέσα σε ένα κλίμα ζεστασιάς και αγάπης, άκουσαν την ιστορία του ξεριζωμού των Προκοπιέων από την Καππαδοκία και τον δύσκολο ερχομό στην Ελλάδα από γνήσιους απογόνους των προσφύγων. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος κ. Σοφία Ευγενικού περιέγραψε στα παιδιά πως βίωσαν οι οικογένειες την ανταλλαγή των πληθυσμών καθώς επίσης, τον βίο και την μεταφορά του σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στην Εύβοια.

Επιπροσθέτως, τα παιδιά διδάχτηκαν χορούς από την χοροδιδάσκαλο κ. Ελισσάβετ Γιασεμάκη, ντύθηκαν με τις παραδοσιακές στολές των περιοχών Προκοπίου και Ικονίου και άγγιξαν τα μοναδικά ηφαιστειογεννή πετρώματα, χαρακτηριστικά της Καππαδοκίας. Η επίσκεψη έληξε με την εκμάθηση δυο παραδοσιακών τραγουδίων(Σινασσού και Φαράσων) από τον κ. Αναστάσιο Φριτζέλα.

3) Παρασκευή στο χώρο του σχολείου παραδοσιακής παστουρμαδόπιτας. Σε αυτό το σημείο τα παιδιά δούλεψαν την έννοια των κλασμάτων και του διπλάσιου και τριπλάσιου με χρήση δεκαδικών αριθμών.

Συνταγή  : Υλικά: 1 πακέτο σφολιάτας, 2 ντομάτες σε ροδέλες, 400γρ. τυρί κασέρι ή gouda, 140 γρ. παστουρμα(σε λεπτές φέτες), αλάτι- κύμινο, λίγο λάδι για το ταψί.

       Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι. τοποθετούμε το ένα φύλλο σφολιάτας και το στρώνουμε, έτσι ώστε να καλύψει όλο το σκεύος. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα τυριού, από πάνω τα κομμάτια παστουρμά σε σειρά και τις ροδέλες ντομάτας. Πάνω από κάθε ντομάτα πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι και κύμινο. Συμπλήρώνουμε το υπόλοιπο τυρί και τελειώνουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Κόβουμε κομμάτια την πίτα, ώστε να μην φουσκώσει πολύ και την αλείφουμε με ελάχιστο λάδι και νερό. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.

(Υποσημείωση: Αν δεν σας αρέσουν οι πικάντικες, ανατολίτικες γεύσεις, καθαρίστε το τσιμένι γύρω από τον παστουρμά.)

                                        ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!