Δημοσκόπηση

Η ταυτότητα των αναγνωστών μας
 

Βιβλίο επισκεπτών

Αρχική σελίδα Το σχολείο μας Το χωριό μας σήμερα (αξιοθέατα)

Το χωριό μας σήμερα (αξιοθέατα)

Το Βασιλικό σήμερα έχει αναπτυχθεί σε μια πόλη που ο πληθυσμός της υπερβαίνει τις 8.000 κατοίκους. Ο πρώην δήμος Ληλαντίων αριθμεί άνω των 20.000 κατοίκων,ενώ ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Χαλκιδέων υπερβαίνει τις 130.000 κατοίκους με το Βασιλικό να παραμένει η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη αυτού.

 Αξίζει να γνωρίσετε.

to xwrio mas simera     to xwrio mas simera2

Ενετικός πύργος.
Βόρεια από το κέντρο του Βασιλικού, δεσπόζει αγέρωχος ενετικός πύργος. Υπολογίζεται ότι έχει κτισθεί μεταξύ του 13ου και 15ου αιώνα. Είναι ένας γεροδεμένος τετράγωνος πύργος σε πάρα πολύ καλή κατάσταση που είχε προορισμό να προστατεύει τους κατοίκους του οικισμού από τις επιδρομές. Η μορφή και η κατασκευή του είναι αυστηρή και συμπαγής. Πόρτα εισόδου δεν έχει. Η είσοδός του είναι σε ύψος 9 μέτρων και γινόταν με βαρούλκο.

Λινοβρόχι.
Στο 14ο χιλιόμετρο της οδού Χαλκίδας - Ερέτριας σε χαμηλό ύψωμα κοντά στη θάλασσα βρέθηκε ομοιόμορφη κεραμεική που ανήκει στην ΠΕ Ι. Ο ναυτικός χαρακτήρας του προϊστορικού οικισμού είναι ολοφάνερος απο τη θέση του δίπλα στη θάλασσα. Οι μεγάλες ποσότητες οψιανού που συλλέχτηκαν από τη θέση δείχνουν μάλλον ότι το Λινοβρόχι έπαιζε σημαντικό ρόλο στη διακίνηση ή στην κατεργασία του προϊόντος.

Θέση Καραπιπέρη.
Πρόκειται για παραθαλάσσια προϊστορική θέση, 500 περίπου μέτρα δυτικά από το Λινοβρόχι, δίπλα στο δρόμο. Βρέθηκαν όστρακα ΠΕ περιόδου, καθώς και κτηριακά λείψανα ρωμαϊκών χρόνων. Στην περιοχή έχουν βρεθεί τάφοι λαξευτοί.

Θέση Αγίου Κωνσταντίνου.
Σε μικρή απόσταση από το Βασιλικό και 500 μέτρα περίπου βόρεια του δρόμου Βασιλικού - Ερέτριας, στο ύψος του εργοστασίου "Τέμπο", εντοπίστηκαν θεμέλια τοίχους αρχαίου κτηρίου. Πολλές κεραμίδες και άφθονη κεραμεική χρονολογούν το κτίριο, προφανώς μία αγροικία, στους ελληνιστικούς χρόνους. Περίπου 400 μέτρα δυτικά του αρχαίου κτηρίου υπάρχουν ερείπια παλιάς εκκλησίας, πιθανώς του Αγίου Κωνσταντίνου, αφού έτσι ονομάζεται η περιοχή.

Θέση Αγίου Ανδρέα.
Βρίσκεται κοντά στο Βασιλικό, όχι μακριά από το Λευκαντί. Βρέθηκαν ρωμαϊκά όστρακα και θραύσματα αγγείων της ΠΕ 1.